Μόνο μέσα σε γιούτινους σάκους η μεταφορά των ελιών

Να αποφεύγεται η χρήση πλαστικών σάκων για τις ελιές τονίζεται σε παραγωγούς και ελαιοτριβείς.

Μέσα σε γιούτινους σάκκους ή σε κλούβες (ειδικά παλετοκιβώτια) πρέπει να γίνεται η μεταφορά των ελιών στο ελαιοτροβείο και να αποφεύγεται η χρήση πλαστικών σάκων τονίζει σε ελαιοπαραγωγούς και ελαιοτριβείς η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή της Διεύθυνσης δίνονται οδηγίες για την την ορθή παραγωγή ελαιόλαδου και τη σωστή αποθήκευσή του, έτσι ώστε να επιτευχτεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για ποιοτικότερο προϊόν.

Όσον αφορά τη συγκομιδή, αναφέρει ότι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να προγραμματίζουν την συλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

1. Ελαιοσυγκομιδή

– Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να προγραμματίζουν την συλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου.

– Τήρηση κανόνων ορθής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ημερομηνία από την τελευταία εφαρμογή ως την συλλογή).

-Αποφυγή διασποράς ή καύσης πλαστικών υλικών, τα οποία συλλέγουμε για ανακύκλωση ή ασφαλή αποθήκευσή τους.

– Συγκομιδή χωρίς τραυματισμούς του καρπού της ελιάς. Αποφεύγουμε να πατάμε πάνω στον ελαιόκαρπο. Αποφεύγουμε τη συμπίεση των ελιών εντός των σάκκων.

-Η μεταφορά των ελιών στο ελαιοτριβείο πρέπει να γίνεται μέσα σε γιούτινους σάκκους ή σε κλούβες (ειδικά παλετοκιβώτια). Καλό είναι να αποφεύγεται  η χρήση πλαστικών σάκων.

-Προγραμματίζουμε την ελαιοσυλλογή σε συνεννόηση με τα ελαιοτριβεία για γρήγορη επεξεργασία του ελαιοκάρπου.

-Ελαιόπανα και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών να πληρούν τα όρια της νομοθεσίας για τους φθαλικούς εστέρες.

 

2. Ελαιοτριβεία

– Να φροντίζουν για τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης του ελαιόκαρπου και για την ταχεία έκθλιψη αυτού.

– Να φροντίζουν για την εφαρμογή ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής, τόσο στο χώρο της κύριας παραγωγικής διαδικασίας όσο και στο χώρο αποθήκευσης του παραγόμενου ελαιόλαδου. Οι πλαστικοί σωλήνες και οι περιέκτες ελαιολάδου να μην έχουν στην σύνθεσή τους πλαστικοποιητές φθαλικούς εστέρες (οδηγία 2007/19 Ε.Κ. και Κανονισμός 1935/06), γιατί οι ουσίες αυτές μεταναστεύουν από τους σωλήνες η τους περιέκτες στο ελαιόλαδο και ανιχνεύονται κατά την χημική ανάλυση του ελαιολάδου.

-Να φροντίζουν για τη σωστή λειτουργία και την τακτική συντήρηση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού.

-Κατά τη διαδικασία έκθλιψης, θα πρέπει η θερμοκρασία στα επί μέρους στάδια, να διατηρείται στο κατάλληλο επίπεδο. Επισημαίνεται ότι υψηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου. Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης κατά την μάλαξη να μην ξεπερνά τους 27οC γιατί καταστρέφονται τα πτητικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό του άρωμα και αυξάνεται η περιεκτικότητα του σε κηρούς.

-Η θερμοκρασία περιβάλλοντος των χώρων αποθήκευσης ελαιόλαδου, πάντα εντός ανοξείδωτων δεξαμενών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24oC.

 

3. Αποθήκευση ελαιολάδου

– Το ελαιόλαδο πρέπει να αποθηκεύεται σε δεξαμενές, κατάλληλες για λιπαρά τρόφιμα (Οδηγία Ε.Κ. 2007/19), σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και προστατευμένο από παρουσία οξυγόνου. Για ελαιόλαδα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), και για τα ελαιόλαδα για τα οποία θα τυποποιηθούν (EL στη φιάλη) να υπάρχει πλήρης ιχνηλασιμότητα και η αποθήκευση να γίνεται υποχρεωτικά σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

-Ελαιόλαδα που έχουν παραχθεί όψιμα και εμφανίζουν υψηλότερο Κ να αποθηκεύονται χωριστά και να προωθούνται στην αγορά νωρίτερα από ελαιόλαδα παραχθέντα πρώιμα που εμφανίζουν χαμηλότερο Κ.

-Οι χώροι και οι ανοξείδωτες δεξαμενές τυποποιητηρίων, συνεταιρισμών και ελαιοτριβείων παρέχουν καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης του ελαιολάδου από τις αποθήκες των παραγωγών.

ΠΗΓΗ: agronews.gr