Οι ισχύουσες προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά χορήγησης ΕΚΑΣ 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ του ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΤΜΗΜΑ : ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Αχαρνών 27 10439 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Β. ΣΚΑΝΔΑΛΗ
Τηλέφωνο : 2108254152
fax : 2108254148
e-mail :vskandali@tsay.gr

Προς

Αγαπητέ Συνταξιούχε

Προκειμένου να εξετασθεί το δικαίωμα απονομής του ΕΚΑΣ που ισχύει από 1/1/2017 και για να γίνει ο έλεγχος των εισοδηματικών προϋποθέσεων που ορίζονται από το άρθρο 92 του ν. 4387/2016, θα πρέπει να έχετε τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να είστε συνταξιούχος λόγω γήρατος ή λόγω θανάτου και να έχετε συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας. Αν όμως είστε συνταξιούχος (γήρατος ,θανάτου, αναπηρίας ) με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% και άνω, από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α., τότε δεν απαιτείται όριο ηλικίας .
Αν παίρνετε σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα σας επίσης δεν απαιτείται όριο ηλικίας.

2. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα κατά το έτος 2015 να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972,00 €.
Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στην σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολέμου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και τα προνοιακά βοηθήματα.

3. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα σας, κατά το φορολογικό έτος 2015 να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884,00€.

4. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα σας, κατά το φορολογικό έτος 2015 να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000,00 €

5. Εφ’ όσον είστε αλλοδαποί να διαμένετε νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.
Να συμπληρώσετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την σχετική ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ και να την ταχυδρομήσετε ή να την υποβάλλετε, μαζί με τα παρακάτω δικαιολογητικά, στην Δ/νση του Ταμείου μας ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
α) Φωτοτυπία της Αστυνομικής σας Ταυτότητας.
β) Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας Φορολογικού Έτους 2015 για τα δηλωθέντα εισοδήματα 2015 ή Υπεύθυνη Δήλωση θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ ότι δεν είστε υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωση
γ) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώσετε εάν δικαιούσθε και αν παίρνετε το επίδομα ΕΚΑΣ και από άλλη πηγή πλην του Ε.Φ.Κ.Α./Τομέας Υγειονομικών. Επίσης θα δηλώσετε εάν δικαιούσθε ή λαμβάνετε σύνταξη από οποιαδήποτε χώρα του Εξωτερικού
δ) Γνωμάτευση ΚΕ.Π.Α. για συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
ΠΡΟΣΟΧΗ!: Αιτήσεις για την καταβολή ΕΚΑΣ, εφόσον πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι συνταξιούχοι των οποίων η καταβολή της συντάξεως τους, σύμφωνα με την σχετική απόφαση συνταξιοδοτήσεως, αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 (ήτοι μέχρι και 12/5/2016)
Όσοι καταστούν συνταξιούχοι από την 13/5/2016 και εφεξής δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ, ανεξαρτήτως εάν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ