Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.: Τρίμηνη παράταση στον ισχύοντα νόμο για τα αυθαίρετα

Τρίμηνη παράταση στον ισχύοντα νόμο 4178/2013 για τα αυθαίρετα, που λήγει την 8η Φεβρουαρίου 2017 αναμένεται να δώσει το ΥΠΕΝ. Η νέα καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 8η Μαΐου 2017. Παράλληλα, αναμένεται να θεσμοθετηθεί ο νέος νόμος ο οποίος θα δίνει περιθώριο δύο ετών για ένταξη στις ρυθμίσεις τους.

Όπως τόνισαν αξιωματούχοι του ΥΠΕΝ,  ο νέος νόμος για τον οποίο έχουν διατυπωθεί πάνω από 2000 σχόλια κατά την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης  θα διατηρεί τη φιλοσοφία του ισχύοντα νόμου ο όποιος όμως θα απλοποιηθεί. Ξεκαθάρισαν δε, ότι η «κόκκινη γραμμή» του 2011 πρόκειται να παραμείνει ως έχει. Όπως εκτίμησαν, αναμένεται μεγάλος αριθμός εντάξεων, καθώς το ποσοστό που έχει υποβληθεί είναι σχετικά χαμηλό -μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει αίτηση για τακτοποίηση αυθαιρέτων περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

Εν τω μεταξύ εντός του Μαρτίου αναμένεται η θεσμοθέτηση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, ενώ αναμένεται σύντομα το σχετικό προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης. Προτεραιότητα του ΥΠΕΝ αποτελεί επίσης το Κτηματολόγιο, η πορεία του οποίου βρίσκεται υπό συζήτηση με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη και έχει προσληφθεί από την Κομισιόν.

«Έχουμε καταλήξει επί της αρχής να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας, ο οποίος θα αναλάβει και τη λειτουργία του Κτηματολογίου και τα υποθηκοφυλακεία» αναφέρουν τα στελέχη, ενώ όπως υπογραμμίζουν, οι συζητήσεις για τη λειτουργία του νέου φορέα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Η ΠΟΜΙΔΑ εύχεται να μην υπάρχουν στο νέο νόμο οι επίμαχες διατάξεις για πιστοποιητικά μηχανικών στις αποδοχές κληρονομιάς, διπλές αμοιβές μηχανικών σε κάθε δήλωση αυθαιρέτου, και η απίθανη μεθόδευση σε βάρος του ελληνικού λαού που ονομάζεται «ταυτότητα κτιρίου»..